fbpx

Het ontstaan van de brownie

brownies zakelijk

Het ontstaan van de brownie – Een Amerikaans dessert

De geschiedenis van de brownie mag niet ontbreken op een website waar online brownies worden aangeboden. In dit artikel lees je waar de brownie vandaan komt, wanneer de eerste recepten opduiken, waarom een brownie en brownie heet en wat Mrs Janet de ultieme brownie vindt om in een ‘box’ te verpakken en te verzenden.

Waar komt de brownie vandaan?

Er gaan verschillende verhalen de wereld over rond de geschiedenis van de brownie. Eén ding is zeker, de brownie is ontstaan in de Verenigde Staten. Veel gerechten ontstaan door toeval. En ook bij brownies bestaan er geruchten die zeggen dat het recept is ontstaan doordat een kok per abuis gesmolten chocolade aan koekjesbeslag heeft toegevoegd. Een ander gerucht is dat de brownie is ontstaan omdat een kok te weinig meel voorhanden zou hebben gehad bij het bakken van een cake. En de ‘Bangor’ brownie zou zijn gebakken door een huisvrouw in Bangor – Maine, VS – die had vergeten bakpoeder toe te voegen aan koekjesbeslag.

Brownies – easy to box and transport

Niettemin is de overheersende mening dat de brownie afkomstig is van de patissier van het Chicago’s Palmer House Hotel. Bertha Palmer, echtgenote van de eigenaar van dit hotel, was voorzitter van de ‘Ladies Board for Managers for Exposition’. De organisator van de First World’s Colombian Exposition wilde een dessert voor een ingepakte lunch voor het vrouwen paviljoen. Bertha Palmer verzocht de patissier van het hotel een dessert te maken dat makkelijker te eten is dan een stuk taart en kleiner dan een plak cake en dat gemakkelijk verpakt kon worden – ‘easy to box and transport’. En voilá, daar is de brownie, bedoeld als dessert. Brownies volgens dit recept – met walnoten en abrikozengelei – worden tot op de dag van vandaag geserveerd in het Palmers House Hotel in Chicago. Zelfs het recept van Palmer’s Brownies vind je op hun website terug.

recept browie Fanny Farmer

De eerste gepubliceerde recepten van de brownie

Het recept van een ‘brownie’ duikt voor het eerst op in 1896 van de hand van Fanny Farmer in het ‘Boston Cooking School Cook-Book’. Verrassend genoeg ontbreekt bij de ingrediënten chocolade. In plaats daarvan gebruikt zij melasse, een siroop afkomstig van de suikerbiet. Een door Fanny aangepast recept, ditmaal wel met – zij het weinig- chocolade, verschijnt in 1905 in een volgende druk van het ‘Boston Cooking School Cook-Book’. Dit in 1905 verschenen recept wordt gezien als het eerste echte gepubliceerde recept van de brownie. Fanny Farmer is een begrip in de ‘kookwereld’. Zij was degene die in haar kookboek eenheden voor ingrediënten introduceerde. Waar voorheen gesproken werd over bijvoorbeeld ‘een stuk boter’ noemde zij exacte meeteenheden. Dat bakt en kookt toch wat lekkerder… Haar kookboek, waarvan zij destijds de eerste exemplaren zelf heeft bekostigd omdat de uitgever er niet veel in zag, werd heel populair en is zelfs nu nog verkrijgbaar. Het is een geweldig kookboek met tekeningen. Hieronder zie je voorbeelden van deze tekeningen.

Fanny Farmer Cookbook

Wat is nou dé lekkerste brownie?

Een tweede recept verschijnt in 1907 in ‘Lowney’s Cook Book’ van Maria Willet Howard. Samen met de twee eerdere recepten van Fanny Farmer worden deze drie recepten als de basis van de brownie gezien. De receptuur van de brownie ontwikkelt zich in de loop van de tijd. Chocolade wordt een steeds belangrijker onderdeel. Hoe meer chocolade en hoe minder meel, hoe fudgier de brownie wordt. Daar is niet mee gezegd dat het de heersende mening is dat een brownie fudgy moét zijn. Ook de cake-achtige variant is een volwaardige brownie. Verder zijn de meningen verdeeld over de vraag of in het ‘ultieme’ brownie-recept cacao gaat en/of bakpoeder. Uiteindelijk gaat het om persoonlijke voorkeur. Dat er genoeg, zeg maar veel, chocolade in moet daar zijn de geleerden het wel over eens. Chocolade van goede kwaliteit en met een hoog cacao percentage. Mrs Janet heeft eigen receptuur ontwikkeld, die vanzelfsprekend is gebaseerd op bestaande recepten. Proberen, samenvoegen, weglaten en veel proeven heeft geleid tot de brownies die momenteel in het assortiment zitten. Zoals de Brownie Irresistible Cheesecake Raspberry en de Brownie Sweet Salted Caramel.

De naam ‘brownie’

Je zou zeggen, daar hoeven we het niet over te hebben. De kleur zegt genoeg, bruin is bruin is brownie. Hoewel sommigen ervan uitgaan dat de kleur inderdaad de naamgever is is het niet zó makkelijk. Op het moment dat het eerste brownie recept verschijnt bevat het recept immers geen chocolade, dus bruin is deze brownie niet. En evenmin is het zeker dat de baksels van de patissier van het Palmer House direct de naam ‘brownie’ mee kregen. Het verhaal dat ik het liefste geloof is dat van de Brownies van Palmer Cox. Cox publiceerde in 1887 een reeks boeken over mythische wezentjes genaamd Brownies. Men zegt dat deze populaire wezentjes de naamgever zijn van de brownies. Dit is de leukste versie, toch?

brownie books palmer cox

En de blondie dan?

Je zou kunnen zeggen dat het eerste recept van Fanny Farmer dat in 1896 verschenen is feitelijk het recept van een blondie was. Er werd in plaats van donkere chocolade melasse gebruikt. Geen witte chocolade, maar melasse en vanille. Daardoor kregen de blondies een butterscotch-achtige smaak. De blondies van Mrs Janet worden gemaakt met witte chocolade. Omdat witte chocolade meer suiker bevat dan donkere wordt er minder suiker gebruikt dan bij de brownies om de blondie niet mierzoet te maken. Bovendien maken wij de blondie wat cake-achtig. In tegenstelling tot de brownie, die we juist meer fudgy lekkerder vinden. De Blondie Roasted Pecan is zeer toegankelijk, de Blondie Lovely Lavender is met een vleugje citroen meer dan bijzonder.

Brownies en cookies in een doosje

Brownies zijn dus ‘easy to box and transport’. Daar zijn ze voor bedacht. Baksels die goed verpakt en verzonden kunnen worden. In Amerika en in Groot Brittannië  is het verzenden van brownies en cookies een bekend fenomeen, wat voor inspiratie heeft gezorgd voor Mrs Janet. Neem daarbij de liefde voor bakken en het ontwerpen van de stijlvolle verpakking en daar is Mrs Janet Little Bakings.

Mrs Janet

P.s. Op mijn bucketlist staat een bezoekje aan Chicago 🙂