fbpx

Gevuld brood bakken in een Dutch oven

recept gevuld brood dutch oven

Zodra de zon schijnt kun je heel fijn buiten in de Dutch oven gevuld of belegd brood bakken. Niet alleen heel erg lekker, maar vooral een gezellige bezigheid!

Ingrediënten gevuld of belegd brood dutch oven

Voor het brood
500gr tarwemeel
1 zakje gist
250ml handwarm water
30ml olijfolie

Voor het beleg/ de vulling
15gr geroosterde pijnboompitten
100gr gorgonzola dolce
100gr prosciutto
een paar takjes verse tijm

Voor de pesto
15gr basilicum blaadjes
20ml olijf olie
10gr geroosterde pijnboompitten
scheutje limoensap
1/4 teentje knoflook, gekneusd
15gr parmezaanse kaas, fijn gemalen

Kneed de ingrediënten voor het brood tot een soepel deeg en laat 1 uur rijzen in een warme ruimte. Kneed het deeg nog een keer door en rol het deeg uit tot twee ronde lappen met een doorsnede van ongeveer 20cm. Het deeg is dan ongeveer 2-3cm dik.

Pureer de ingrediënten voor de pesto met een staafmixer. Beleg het deeg met een laagje pesto, geroosterde pijnboompitten, de gorgonzola en de prosciutto. Bestrooi het deeg met de blaadjes van de tijm en naar smaak een beetje zwarte peper uit de molen. Maak bij één brood een opstaande rand en vouw het andere brood dicht, sla de zijkanten naar binnen en leg de naad naar onderen.

Laat de broden rusten terwijl je de kooltjes aansteekt. Plaats wanneer de kooltjes goed grijs zijn de dutch oven op de kooltjes. Gebruik niet te veel kolen aan de onderkant, anders gaat het te hard. Schenk een laagje olie in de pan van een paar millimeter. Leg het platte brood in de pan, plaats een flinke hoeveelheid kooltjes op het deksel, zodat de bovenzijde goed wordt verwarmd. Kijk af en toe in de pan en til daarbij het brood een beetje op om te zien of het mooi bruin wordt. Wanneer de kaas goed is gesmolten, dat zal ongeveer 15 minuten duren, is het brood gaar.

Haal het brood uit de pan en plaats het dichtgevouwen brood er in. Keer dit brood af en toe, zodat het aan alle kanten in de olie bruin kan bakken. Na ongeveer 15 minuten is het brood gaar.

recept brood dutch oven
recept brood dutch oven