fbpx

Charlotte van frambozen- en witte chocolade bavarois

Recept frambozen vanille charlotte

Lange vingers
100gr bloem
25 gr aardappelzetmeel
4 eierdooiers (80gr)
4 eiwitten (150gr)
50 gr kristalsuiker
poedersuiker
1tl vanille extract

Frambozenbavarois
200gr frambozen, vers of diepvries
sap van een halve citroen
20ml water
30gr suiker
3 blaadjes gelatine

Witte chocoladebavarois
100gr witte chocolade, in stukjes
2 eierdooiers
30gr suiker
3 blaadjes gelatine
½  vanille stokje
100gr volle melk en  twee eetlepels melk

Voor beide bavarois
2 eiwitten
250ml slagroom
Een lint
Blauwe bessen en frambozen ter decoratie

Bekleed een ronde vorm met een doorsnede van 16cm en 8cm hoog met plasticfolie.

Maak lange vingers volgens het basisrecept.  Je vindt de link naar het basisrecept onder dit blog. Maak 16-20 lange vingers van 8cm en spuit van het resterende deeg een spiraal om een cirkel met een doorsnede van 16cm te maken. Dit wordt de bodem van de charlotte.

Week 3 blaadjes gelatine 10 minuten in koud water. Kook de frambozen met het water, suiker en het citroensap 2-5 minuten, roer af en toe. Zeef het mengsel door een fijne zeef of een roerzeef. Knijp de gelatine goed uit en los het al roerend op in het frambozensap. Laat in de koelkast afkoelen tot het lobbig wordt. Klop ondertussen de slagroom tot deze de dikte van yoghurt heeft en klop de eiwitten stijf. Spatel de helft van de slagroom en het eiwit door het frambozenmengsel. Vul de vorm tot de helft en plaats in de koelkast.

Snijd het vanillestokje open en schraap het merg er met een scherp mesje uit. Doe het merg en het opengesneden vanillestokje samen met de melk in een pan met een dikke bodem en breng al roerend aan de kook. Haal de pan zodra de melk kookt van het vuur en laat 5 minuten staan. Roer af en toe door. Week 3 blaadjes gelatine 10 minuten in koud water. Klop de eierdooiers met de suiker schuimig. Smelt de chocolade met 2 eetlepels melk au bain marie. Roer de chocolade af en toe door met een metalen lepel. Verwijder het vanillestokje uit de melk. Schenk het melkmengsel geleidelijk al roerend bij het eigeel zodra dit schuimig is.  Verwarm de vla al roerend tot deze dik wordt. Laat het niet koken. Haal de vla van het vuur. Schenk de gesmolten chocolade bij de vla en roer goed door met een metalen lepel. Knijp de gelatine uit en voeg dit bij het mengsel. Roer totdat de gelatine goed opgenomen is. Plaats het  mengsel in de koelkast tot het lobbig is. Spatel de andere helft van de geklopte slagroom en eiwit door het mengsel.

Haal de vorm uit de koelkast. Duw een paar frambozen half in de frambozenbavarois. Schenk voorzichtig de chocoladebavarois op de frambozenbavarois tot 1cm onder de rand van de vorm. Zet de vorm in de koelkast om wat op te stijven en leg daarna de ronde plak lange vingers erop. Zet de vorm nu minstens 3 uur in de koelkast, afgedekt met een bord.

Stort de charlotte op een bord. Verwijder het plastic en plaats de lange vingers rondom de charlotte, eventueel vastgeplakt wat geklopte slagroom. Versier met blauwe bessen en frambozen en maak een strik rondom de charlotte.