fbpx

Bramen taart

bramentaart Mrs Janet

Wil je een echt bijzondere taart bakken? Ga dan voor de bramentaart met chocolade.

Ingrediënten

Cake
125 gr pure chocolade, in stukjes, minstens 70% cacao
125 gr boter
30 gr cacao
150 ml karnemelk
250 gr bloem
1,5 tl zuiveringszout
3 eieren
250 gr fijne suiker
200 ml heet water

ganache
125 gr pure chocolade, in stukjes, minstens 70% cacao
2 eierdooiers
50 gr suiker
250 ml volle melk

topping en tussenlaag
500 ml slagroom
250 gr mascarpone
125 gr bramen
50 gr suiker

 

Verwarm de oven voor op 160°C. Bekleed een bakvorm van 35 x 45cm met bakpapier. Beboter het bakpapier.

Smelt de boter en de chocolade in het hete water in een pan met een dikke bodem op een laag vuur. Roer af en toe door. Draai het vuur uit zodra alles is gesmolten.

Zeef de bloem, cacao en het zuiveringszout boven een grote kom en maak een kuiltje in het midden. Klop de eieren en de suiker schuimig met een mixer. Schenk het geklopte eimengsel in het kuiltje van de droge ingrediënten en roer dit door. Voeg al roerend steeds wat karnemelk toe tot een glad mengsel ontstaat. Giet de gesmolten chocolade erbij en roer goed door. Schenk het mengsel op de bakplaat en strijk het zonodig glad met een mes of spatel.

Bak de cake 30 – 35 minuten in het midden van de oven. Prik met een satéprikker in de cake. Als deze er schoon uitkomt is de cake gaar.

Keer de cake boven een rooster, verwijder het bakpapier en laat afkoelen.

Maak ondertussen de ganache. Klop de eierdooiers schuimig met de suiker met een mixer. Kook de melk en schenk als deze omhoogkomt de helft bij het eimengsel, roer dit door en giet terug in de pan met de melk. Roer dit door tot het mengsel aan de achterkant van een lepel blijft plakken. Niet laten koken.
Breek de chocolade in stukken in een kom en schenk de creme erover. Laat het een minuut rusten en roer daarna goed door. Zet de ganache in de koelkast, het liefst een aantal uren. Je kunt de ganache ook een dag van te voren maken.

Klop de slagroom stijf met de suiker. Roer de mascarpone glad en spatel de geklopte slagroom er door. Zeef de bramen en roer het sap door het roommengsel. Laat dit even opstijven in de koelkast.

Snijd de cake in vier gelijke rechthoeken. Smeer op de onderste plak een laag ganache, op de tweede een laag van het bramenmengsel en op de derde weer een laag ganache. Leg de lagen op elkaar. Prik eventueel twee satéprikkers in de cakelagen om te voorkomen dat de lagen gaan schuiven. Laat de cake in de koelkast opstijven. Smeer de buitenkant van de cake nu in met een dunne laag van het bramenmengsel met een paletmes en laat de cake ongeveer 20 minuten opstijven in de koelkast (crump coat). Smeer er dan een tweede laag over en spuit rozetten langs de onderkant. Gebruik hiervoor een spuitzak met een gekarteld mondje.

Bramentaart Mrs Janet